Πολιτιστικά Φεστιβάλ

  • Φεστιβάλ
  • Φεστιβάλ
  • Φεστιβάλ

Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Σητείας συνυπάρχει με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρόν σε όλες τις μορφές σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης και καθημερινής ψυχαγωγίας. Στην πόλη της Σητείας στις τουριστικές περιοχές Μακρυγιαλού Παλαικάστρου και Μόχλου αλλά και στα χωριά του δήμου, πραγματοποιούνται σημαντικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις στις οποίες παρουσιάζονται έργα τόσο από τον χώρο της παράδοσης όσο και από τις σύγχρονες αναζητήσεις ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών και ομάδων.

Κορνάρεια

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στην πόλη της Σητείας, που ξεκινούν αρχές Ιουνίου και διαρκούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θεσμός καταξιωμένος, με ευρύτατη απήχηση άρχισε το 1984 και περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές και χορευτικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας καθώς και αθλητικές διοργανώσεις (Κορνάρειος Δρόμος με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα, Beach Volley). Οι εκδηλώσεις των Κορναρείων γίνονται στον υπαίθρειο χ'ωρο εκδηλώσεων του Ενετικού Φρουρίου Καζάρμα και στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας. Στο πλαίσιο των Κορναρείων διοργανώνονται σε χωριά του Δήμου εκδηλώσεις όπως τα Καζανέματα (γιορτή ρακής) και Κλήδονας (τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου). Στόχος των Κορναρείων είναι η πολιτιστική αναβάθμιση της Σητείας και η δυνατότητα που δίνεται στους ξένους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με τον πολιτισμό του τόπου.​


Θρησκευτικές Πανηγύρεις

Στις παρακάτω ημερομηνίες πραγματοποιούνται τα εξής πανηγύρια για να εορτάσουν οι κάτοικοι τον πολιούχο Άγιο της περιοχής τους.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην κεντρική πλατεία του χωριού ή στον προαύλιο χώρο του σχολείου και περιλαμβάνουν γλέντι και χορό με κρητική μουσική από τοπικούς καλλιτέχνες
23/4 - στο χωριό Σίτανος, στον ερειπωμένο οικισμό Σκαλιά - Γιορτή Αγίου Γεωργίου
17/7 - στα χωριά Έξω Μουλιανά και στη Μυρσίνη - Αγίας Μαρίνας
20/7 - στο χωριό Μέσα Μουλιανά - Γιορτή Προφήτη Ηλία
26/7 - στα χωριά Ζήρο και Αγία Τριάδα - Γιορτή Αγίας Παρασκευής
27/7 - στα χωριά Ρούσα Εκκλησιά, Χαμέζι και Σχινοκάψαλα - Γιορτή Αγίου Παντελεήμονα
 6/8 - στα χωριά στα Έξω Μουλιανά, Άγιο Στέφανο και Ζάκρο - Γιορτή Μεταμόρφωσης
15/8 - στα χωριά Παλαίκαστρο, Λάστρο, Πισκοκέφαλο, Τουρλωτή, Σίτανος - Γιορτή Παναγίας                                                                                         15/8 - στο χωριό Παρασπόρι, στην εξαίσιου φυσικού κάλλους τοποθεσία Κάτω Βρύση-Γιορτή Παναγίας
29/8 - στο χωριό Ζήρος - Γιορτή Αγίου Ιωάννη
 8/9 - στο χωριό Λιθίνες - Γιορτή Παναγίας
14/9 - στο χωριό Σφάκα - Γιορτή Σταυρού
17/9 - στο χωριό Αρμένοοι - Γιορτή Αγίας Σοφίας
9/12 - στο χωριό Πισκοκέφαλο - Γιορτή Αγίας Άννας
Ιούνιος (κινητή εορτή) - στα χωριά  Παλαίκαστρο και Αγία Τριάδα - Γιορτή Αγίας Τριάδας
50 ημέρες μετά το Πάσχα - στους Αρμένους - Γιορτή Αγίου Πνεύματος


Άλλες εκδηλώσεις

Μέσα Ιουνίου - Τουρλωτή - Γιορτή Δέσπολου
Η γιορτή Δέσπολου διοργανώνεται στα μέσα Ιουνίου στη Τουρλωτή Σητείας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τουρλωτής. Η γιορτή πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία και διαρκεί 10 ημέρες, εκτώς των άλλων περιλαμβάνει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς και Κρητική μουσική από διάσημα συγκροτήματα.

Τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου - Σητεία - Ναυτική εβδομάδα
Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου διοργανώνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες και διαλέξεις αλλά και μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στα πλαίσια της Ναυτικής εβδομάδας. Η Ναυτική εβδομάδα διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Λιμεναρχείο Σητείας.

20-22/9 - Σητεία - Φεστιβάλ με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες»
Το Σεπτέμβριο ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης διοργανώνει το  Φεστιβάλ με τίτλο: «Τοπικά Προϊόντα: Διατροφικές και Θεραπευτικές Ιδιότητες». Κατα τη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποιείται έκθεση και γευσιγνωσίες των τοπικών προϊόντων της Σητείας και των συνεργαζόμενων περιοχών που είναι οι εξής: Οροπέδιο Λασιθίου, Χίος και η περιοχή του Όρους Τροόδου της Κύπρου. Επίσης γίνεται επίδειξη της Κρητικής Κουζίνας από τους γνωστούς σεφ με δημιουργικές προτάσεις για την ένταξη των τοπικών προϊόντων στην σύγχρονη μαγειρική.  
Tο Φεστιβάλ πλαισιώνουν και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως είναι: ενημερωτικές ημερίδες, επισκέψεις σε χώρους παραγωγής και τυποποίησης προϊόντων, καλλιτεχνικά δρώμενα και παραδοσιακές εκδηλώσεις μουσικής και χορού, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, διαγωνισμός ζωγραφικής σε τοίχους (graffiti), διαδραστικά μουσικά και θεατρικά παιχνίδια για παιδιά και άλλα.

25/11 - Σητεία - Γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου Αγίου της πόλης της Σητείας,
Στις 25 Νοεμβρίου τη θρησκευτική γιορτή της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου Αγίου της πόλης της Σητείας, μετά την θρησκευτική τελετή διοργανώνεται Λαϊκός Δρόμος, όπου συμμετέχουν πολίτες και αθλητές της πόλης κάνοντας τον γύρο της Σητείας. Η παραπάνω εκδήλωση διοργανώνεται από τον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου Σητείας.​